Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Πώς μπορούσε η κυβέρνηση να αποφύγει τη χρεοκοπία και το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση είχε τις δυνατότητες και την ευκαιρία ν' αποφύγει την ουσιαστική πτώχευση της χώρας, ν' αποφύγει τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ και να βυθίσει την οικονομία στην ύφεση.

Ενδεικτικά αναφέρω μερικές ιδέες που στηρίζονται στα θεμελιώδη της Διοίκησης και της Ηγεσίας σε περιόδους κρίσης.
 Πρώτον, έπρεπε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης από ακέραιους, έμπειρους, ικανούς επαγγελματίες, με κύρος, αξιοπιστία, διοικητικές και ηγετικές ικανότητες. Μια τέτοια κυβέρνηση, συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, θα είχε πολύ περισσότερες δυνατότητες και δύναμη να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των ξένων, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με ταχύτητα ένα συνεκτικό, ποσοτικοποιημένο και χρονικά ορισμένο, πρόγραμμα έκτακτων μέτρων, δημιουργώντας ακόμη και έκτακτες ή παράλληλες δομές όπως το 2004, έξω από τον ανίκανο, ακόμη και για περιόδους ηρεμίας, κρατικό μηχανισμό. Δεύτερον, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μπορούσε να αποφύγει τα τραγικά λάθη που έκανε με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της Διοίκησης και της Ηγεσίας των κρίσεων. Σύμφωνα με αυτές, δεν έπρεπε να δημιουργήσει στους πολίτες αλλά και στα στελέχη του Δημοσίου κλίμα εφησυχασμού, ισχυριζόμενη ότι τα λεφτά υπάρχουν, θα δοθούν αυξήσεις κ.λπ.

Ακόμη και στη συνέντευξη στο Ζάππειο, με την ευκαιρία των εκατό πρώτων ημερών, ο πρωθυπουργός επέμενε ότι «υπάρχουν τα λεφτά», ενώ γνώριζε ότι το «τσουνάμι» των αγορών έφτανε σύντομα.

Το σβήσιμο της πυρκαγιάς

Δεν έπρεπε να χάσει ούτε μία μέρα από την εκλογή της, να θέσει ως προτεραιότητα, να εστιάσει και να ρίξει όλες τις δυνάμεις στο σβήσιμο της πυρκαγιάς. Παίρνοντας, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, δύσκολες και αποτελεσματικές αποφάσεις, δηλαδή ένα πακέτο κατεπειγόντων μέτρων μέσα στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες, την υλοποίηση των οποίων θα μπορούσαν να αναλάβουν ομάδες στελεχών τύπου «μουτζαχεντίν». Πρώτη άμεση απόφαση μπορούσε να είναι η αναδρομική φορολόγηση των μη δηλωθέντων εισοδημάτων, μέσω έκτακτης εισφοράς, βασισμένης σε αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης, τα οποία υπάρχουν σε τράπεζες δεδομένων των δημόσιων οργανισμών. Τέτοια κριτήρια, που προσδιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη φοροδιαφυγή περίπου διακοσίων χιλιάδων οικογενειών που πλούτισαν τις τελευταίες δεκαετίες, παρανομώντας και φοροδιαφεύγοντας, είναι τα σπίτια, τα εξοχικά, τα σκάφη, τα δίδακτρα των παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία, τα αυτοκίνητα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του νερού, πιθανόν και άλλα.

Μέσω ενός συνδυασμού τέτοιων κριτηρίων, θα μπορούσε να επιβάλει μια ουσιαστική έκτακτη εισφορά για όσους δήλωναν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από ό,τι το εκτιμώμενο κόστος διαβίωσης. Ενα τέτοιο μέτρο θα έφερνε στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 15 δισ.

Δεύτερον, από τις πρώτες μέρες, έπρεπε να εφαρμόσει μέτρα άμεσου περιορισμού της σπατάλης στο Δημόσιο αλλά και πάγωμα των δαπανών για τους εξοπλισμούς.

Τρίτον, έχοντας δημιουργήσει την «αίσθηση κατεπείγοντος» στους πολίτες, αντί να ιδρύσει τον λογαριασμό της ντροπής για έρανο, μπορούσε να πάρει μια πρωτοβουλία, κινητοποιώντας συγκεκριμένους επαγγελματικούς και άλλους φορείς για μια εθνική καμπάνια στήριξης των ελληνικών προϊόντων. Αν είχαμε μια υποκατάσταση των εισαγωγών τουλάχιστον 6 δισ., θα εξασφαλίζαμε τουλάχιστον 150.000 θέσεις εργασίας και τα έσοδα από τη διαφορά του ΦΠΑ και του φόρου θα έφταναν περίπου τα 2 δισ., δηλαδή περισσότερα από ό,τι η μείωση των συντάξεων.

Τέταρτον, άμεσα έπρεπε ν' ανακοινωθούν η αύξηση των φορών σε πολυτελή είδη, ποτά, τσιγάρα και βενζίνη (όχι πετρέλαιο) και το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν εισόδημα πάνω από τον μέσο όρο.

Πέμπτον, έπρεπε να τεθεί από τις πρώτες ημέρες σε εφαρμογή η ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων, ίσως και των αυθαίρετων και η φορολόγηση της εκκλησίας.

Εκτον, μπορούσε στους πρώτους δύο μήνες ν' ανακοινωθεί πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της τεράστιας δημόσιας περιουσίας. Σε αυτά τα μέτρα οι πιο ειδικοί από εμένα θα μπορούσαν να προσθέσουν και άλλα για την αντιμετώπιση της καταιγίδας.

Πέραν όμως των έκτακτων μέτρων στους πρώτους τρεις μήνες, έπρεπε να γίνουν σαφείς, μέσω νομοσχεδίων, νόμων και αποφάσεων, μόνιμα μέτρα που θα αφορούσαν την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την υγιή επιχειρηματικότητα και τις ξένες επενδύσεις, τον περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, καθώς και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί αμέσως και να μην είναι τόσο άτολμο όσον αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης.

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης, αντί να σπαταλάει τον χρόνο του με το νομοσχέδιο για τους κακοπληρωτές, έπρεπε να θέσει ως προτεραιότητα το ΕΣΠΑ και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Εχοντας κάνει όλα τα παραπάνω και αρκετά άλλα με την ταχύτητα που απαιτούσε η κρίση και η ετοιμότητα των κερδοσκόπων, θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές νωρίτερα, όταν τα επιτόκια ήταν ακόμη χαμηλά. Επίσης, θα μπορούσε να δανειστεί από τους πολίτες ένα σημαντικό ποσό με εθνικό ομόλογο.

Γρήγορα, δίκαια, αποτελεσματικά

Με αποφασιστικότητα, ταχύτητα, δίκαια και αποτελεσματικά μέτρα θα δημιουργούσε ένα σημαντικό ανάχωμα που θα έδιωχνε τα «νερά» της κρίσης στα «γειτονικά οικόπεδα» (δηλαδή Πορτογαλία, Ισπανία κ.λπ.) και θα πίεζε για πιο άμεση δράση την Ε.Ε. Αντί όλων αυτών, χάθηκε ο χρόνος, που είναι το πολυτιμότερο όπλο σε περιόδους κρίσης ή «πολέμου», με τα ασήμαντα μέχρι που η κυβέρνηση να χάσει την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της και η χώρα την εμπιστοσύνη και την αξιοπρέπειά της, να προκληθεί το τσουνάμι, να επιβληθούν τα μέτρα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, να μπει η οικονομία στην ύφεση και να οδηγηθούμε στο άμεσο μέλλον σε αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της εθνικής μιζέριας, και παρ' όλα αυτά, στην «ελεγχόμενη», όπως λέγεται, πτώχευση αφού το χρέος του 2020 θα βρίσκεται σε υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ, απ' ό,τι σήμερα.

Παρ' ότι είναι αργά, τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει, ακόμη και τώρα, στη λήψη τέτοιων μέτρων, εστιάζοντας σε όσους για δεκαετίες συγκέντρωσαν τον πλούτο παρανομώντας και φοροδιαφεύγοντας, να σταματήσει να στέλνει τον λογαριασμό στους έντιμους, τους φτωχούς και να μετατρέπει την Ελλάδα σε μια τριτοκοσμική χώρα εντός ή εκτός ευρωζώνης. *

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=170501

15 σχόλια:

  1. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στην ύπαρξη σχεδίου. Ίσως να γίνομαι μ.Χ. προφήτης, μα περίμενα από τα έμπειρα στελέχη του ΠαΣοΚ τα εξής:
    Έβδομον - Ίδρυση σοβαρού Παρατηρητηρίου Τιμών (ΝΑΙ γίνεται: βλ. http://www.fuelprices.gr/).
    Όγδοον - Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα λειτουργίας του Παρατηρητηρίου και εφόσον έχουν καταγραφεί ζωτικές τιμές (π.χ. τιμές δωματίων ξενοδοχείων, γαλακτοκομικά, ένδυση κλπ) ΜΕΙΩΣΗ φορολογίας επιχειρήσεων στο 10% ή σε κάτι άλλο ανταγωνιστικό ως προς τα υπόλοιπα Βαλκάνια. ΜΕΙΩΣΗ Φ.Π.Α. σε 5% και 15%. Υποχρέωση των επιχειρήσεων να μειώσουν τις τιμές τους κατά τη μείωση του ΦΠΑ με εκβιασμό τον φορολογικό έλεγχο (αυτόν τον εκβιασμό τον χρησιμοποιεί πολύ συχνά το κράτος όταν πρόκειται για άλλους λόγους).
    Ένατον - Έκδοση "λαϊκού" ομολόγου - μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί ακόμη και τώρα δεν γίνεται αυτή η κίνηση; Μήπως επειδή οι Τράπεζες κερδίζουν ακόμη και τώρα; (βλ. http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231049716)
    Δέκατον - Συμμάζεμα Δημοσίου: Καλός ο Καλλικράτης, αλλά χρειάζεται κάποιος θεσμός (άμισθος) ώστε να έχουν φωνή οι τοπικές κοινωνίες (π.χ. Κοινοτάρχης). Η χαζομάρα (για να το πω επιεικώς) της διανομής αρμοδιοτήτων στους Καποδιστριακούς Δήμους από τους Καλλικρατικούς Δήμους πως ακριβώς θα μειώσει τον αριθμό των Υπαλλήλων;
    Επίσης στο συμμάζεμα του Δημοσίου, εννοείται άμεση κατάργηση μονιμότητας Δ.Υ. Το θεωρώ α-πα-ρά-δε-κτο να έχω τόσο χαμηλή ποιότητα Υπηρεσιών και από πάνω και τους Δ.Υ. να με κοιτάνε με μισό μάτι όταν δηλώνω Ιδιωτικός Υπάλληλος επειδή δε μου κόψαν τον 13ο και 14ο μισθό (κάποιος σε ΚΕΠ μου το είπε κιόλας). Το θεωρώ απαράδεκτο να μην έχουμε Δημόσια Νοσοκομεία και Δημόσια Παιδεία. Αν δεν έχω αυτά τα δύο, τότε γιατί να πληρώνω φόρους; Τους δρόμους έτσι κι αλλιώς οι Τράπεζες και οι Εργολάβοι τους χρηματοδοτούν και κάνουν ό,τι τους κατέβει (περιμένω πως και πως την ημέρα που Γερμανός πολίτης θα καταθέσει μήνυση επειδή είχε ατύχημα σε οδό όπου δεν εφαρμόζονται τα Ευρωπαϊκά πρότυπα π.χ. ΕΝ1317).

    Αυτά είναι ένα μικρό ποσοστό όλων αυτών που σκεφτόμουνα πως θα μπορούσαν να γίνουν. Και πείτε μου τώρα την αλήθεια. Αν η Ελλάδα έκανε βήματα μετατροπής της σε ήπιο φορολογικό Παράδεισο α-λα Κύπρο, υπάρχει ραντιέρης που θα αρνούνταν να αγοράσει ελληνικά ομόλογα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικές οι ιδέες σου Δημήτρη.
    Ακούει κανείς;
    Βλέπει κανείς ;
    Εργάζεται κανείς;
    Νιώθω σαν να κατέβασε τα ρολά όλη η χώρα και μια ταμπέλα γράφει…
    Κλειστόν λόγω ΔΝΤ..!
    Όμως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους,πρέπει να παραδεχτούμε ότι το είπαν εξ αρχής!
    Το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ ήταν "πρώτα ο πολίτης"...
    Απλά στην πορεία χρειάστηκε να συμπληρώσουν τη συνέχεια,αφού εμείς δεν καταλάβαμε,όπως οφείλαμε...
    "Πρώτα ο πολίτης... θα την πληρώσει"
    ήταν σαφές!
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σας κ απο μένα!!!
    Πολύ χαίρομαι που ο Κύκλος των Χαμένων Αξιών παίρνει σάρκα κ οστά επιτέλους..
    Χαίρομαι γιατί μας δίνει τα μέσα να επικοινωνήσουμε κ τη δυνατότητα να κάνουμε διάλογο υψηλού επιπέδου..
    Εύχομαι κ ελπίζω να αποτελέσει τη πλατφόρμα πάνω στην οποία θα ωριμάσει η πολιτική σκέψη όλων μας και θα ανοίξει ο δρόμος για τη συλλογική δράση που θα φέρει την κοινωνική, πολιτική και ηθική αναγέννηση που χρειαζεται η χώρα.
    Συγχαρητήρια Δημήτρη κ σε ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω πως το πιο σημαντικό απ' όλα είναι εκείνο που λείπει πιο πολύ απ' όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν.
    Λείπει η εμπιστοσύνη του κόσμου. Η έλλειψη σχεδιασμού και προοπτικής. Λείπει η Ελπίδα πως όλα τα μέτρα που παίρνονται θάχουν κάποιο αποτέλεσμα. Πώς όσα τραβάει ο κόσμος, ο κάθε άμοιρος και κάθε αδύνατος δεν θα πάνε χαμένα. Πως σ' ένα, σε δυό χρόνια η κρίση θάναι παρελθόν και θα μπορέσωμε πάλι να σταθούμε στα πόδια μας.
    Αυτό δεν το βλέπω εγώ.. και δεν νομίζω να το βλεπει και κανείς άλλος.
    Έκτός από εκείνους που φορούν τις κομματικές παρωπίδες.
    Καλό σας βράδυ.
    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εύστοχες παρατηρήσεις, διότι δείχνουν Τόλμη, Ευελιξία, Ταχύτητα και το κυριότερο ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
    Βέβαια Ποτέ δεν είναι αργά.

    Θεόδωρος Γ. Καραγιαννόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το προβλημα ειναι οτι οι ικανοι ανθρωποι
    δεν ασχολουνται με την πολιτικη...
    μονο διαφοροι τυποι με επιδιωξη τον πλουτισμο
    και μετατρεπουν τα γραφεια τους σε συντομο
    χρονο σε γραφεια ευρεσεως εργασιας
    Διονυσης Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. παιδια το brainstormig εξαιρετικο τιποτα δεν θα παει χαμενο συντομα θα βρουμε την πυξιδα μας.δ μπουρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια και χίλια ευχαριστώ για την πρωτοβουλία!Μας γεμίζει ελπίδα, μας χαρίζει δύναμη. Και τα δύο τα έχουμε απόλυτη ανάγκη για να μη μας καταβάλει το αίσθημα της απελπισίας που μας κατακλύζει. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και πιστεύουμε πως μαζί μπορούμε να τις κάνουμε πράξη. Οφείλουμε την προσπάθεια στη νέα γενιά αλλα και σ΄αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε μια ελεύθερη πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρια.νομιζω οτι δεν εχουμε αλλη επιλογη απο το να προσπαθησουμε για το καλυτερο δυνατον απο τη στιγμη που αιθανομαστε την κοινωνικη μας ευθυνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κωστη εχεις απολυτα δικιο οτι η προυποθεση της αποτελεσματικης ηγεσιας ειναι η εμπιστοσυνη η οποια δεν χαριζεταιαλλα κερδιζεται.η εμπιστοσυνη χτιζεται σε δυο βασεις#την ακεραιοτητα και την ικανοτητα-αποτελεσματικοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η κακοδαιμονία και οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης είναι γνωστές και διαπιστωμένες. Το ελληνικό δημόσιο, χρόνια τώρα, χρησιμοποιήθηκε από το πολιτικό σύστημα ως μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής που εν πολλοίς κατέληξε σε πελατειακή σχέση για τη διατήρηση της "καθεστώσας τάξης". Όταν διορίζεις ως δημοσίους υπαλλήλους πολύτεκνους, τρίτεκνους, αγωνιστές εθνικής αντίστασης και τα παιδιά αυτών, άτομα με ειδικές ανάγκες ή τους γονείς τους, με μόνο κριτήριο-προσόν την κοινωνική τους ιδιότητα, δεν μπορεί στη συνέχεια να απαιτείς τη λειτουργία του δημοσίου εν είδει καλοκουρντισμένης μηχανής. Όταν η αξιοκρατία ισοπεδώνεται, όταν ο δημόσιος λειτουργός καλείται να εκτελέσει τις όποις επιταγές-αποφάσεις των πολιτικών του προϊσταμένων τότε να μην θεωρούμε αναμενόμενη την ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία. Εξάλλου για την κακή πορεία μιας ιδωτικής επιχείρησης ποτέ δεν επιρρίπτουμε τις ευθύνες στο προσωπικό (οι κακές, ενδεχομένως, επιλογές προσωπικού βαρύνουν τον εργοδότη). Εφόσον θέλουμε να αντιμετωπίζουμε το δημόσιο ως ιδιωτική επιχείρηση τότε θα έπρεπε για τη δημιουργία κρίσης να συμπεριλάβουμε και τα παραπάνω στη σκέψη μας και να αποφασίσουμε εν τέλει τι είδους δημόσιο τομέα θέλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνω,πρεπει να επαναπροσδιορισουμε την αποστολη-το λογο υπαρξης του κρατους-και στη συνεχεια να εφαρμοσουμε αποτελεσματικο μανατζμεντ,ηγεσια και διοικηση ανθρωπινου δυναμικου παντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητε ,
    Μπορεις να πετυχεις τα παντα αν πρωτα κανεις αυτα που θελεις και μετα αυτα που επρεπε να κανεις.

    Το εργο επιτελεσθη.
    Η κυβερνηση ειναι ανοικτη τωρα σε προτασεις
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή