Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ο Κύκλος των Χαμένων Αξιών: Άρθρο του 1992



12 σχόλια:

  1. Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο το βλέμμα και ο λογισμός καρφώνεται αναγκαστικά στην ημερομηνία δημοσίευσης.
    Χρειάστηκαν κοντά 20 χρόνια και μια ανατροπή όλων των 'αυτονόητων' στα οποία είχαμε μάθει για να βρει γόνιμο έδαφος αυτός ο λόγος.
    Όσοι ακούμε, διαβάζουμε και καταλαβαίνουμε ας συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της ιστορικής στιγμής. Δεν μας επιτρέπεται να σιωπήσουμε και να αδρανήσουμε. Έχουμε χρέος στην ύπαρξη μας και στους ανθρώπους που αγαπάμε. Ας το αναλάβουμε. Ο δείκτης του χρόνου έδειξε εμάς, μεγάλη τιμή και ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο περισσότερο επίκαιρο θα μπορούσε να είναι ένα άρθρο;;;;;

    Από την βροχερή Σκανδιναβία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ έψαχνα κάτι για το βιβλίο σας και βρέθηκα στο blog!!! Πολύ καλή πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την τιμη. Ελα μαζι μας στο δυσκολο ταξιδι αν εχει για σενα νοημα. Δ Μπουραντας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Μπουραντά,

    ακριβώς για τους λόγους που αναφέρετε στο κείμενό σας μετανάστευσα με την οικογένειά μου εκτός Ελλάδας πριν από 2 χρόνια. Φυγομαχία? Ίσως.. Όμως έγινε μετά από πολλή και βαθειά σκέψη και - κυριότερα - ρεαλισμό πάνω στο δίλλημα: "μένουμε και δίνουμε τη μάχη με τις απειροελάχιστες δυνάμεις μας να βοηθήσουμε τη Χώρα (κατανοώντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περιορισμένες και πάντως απειροελάχιστα εξαρτώμενες από τη δική μας συμμετοχή...) ή φεύγουμε και μ΄αυτές τις δυνάμεις μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε την οικογένειά μας και τον εαυτό μας να ζήσει με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ?"

    Μακάρι η παρούσα κορύφωση της επί μακρόν επικρατούσας κρίσης να αποτελέσει το ξεκίνημα μιας νέας, ανοδικής κι ελπιδοφόρας πορείας, ώστε να αποκτήσει νόημα τυχόν μελλοντική σκέψη για επιστροφή στην Πατρίδα (τουλάχιστον των παιδιών μας καθώς ουσιαστικές αλλαγές αξιών, πολιτισμικού επιπέδου κι εν τέλει νοοτροπίας δεν επιτελούνται σε ορίζοντα 2-3 ετών...).

    Μετά τιμής,
    Α.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικο!!! Καλη συνεχεια Δάσκαλε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ φίλε και δάσκαλέ μου Δημήτρη, σε ευχαριστώ που υπάρχεις σαν ενεργός και υπεύθυνος πολίτης και Ακαδημαϊκός που βγαίνεις μπροστά, όταν άλλοι συνάδελφοί σου διστάζουν ή κλείνονται στα γραφεία τους και παρατηρούν την κοινωνία αμέτοχοι.
    Είναι εκπληκτικό πως έχεις περιγράψει τόσο προφητικά 18 χρόνια πριν την κατάσταση. Αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη γιατί σε αγαπάμε και σου έχουμε εμπιστοσύνη.
    Όλοι μας βλέπουμε καθημερινά (και σκοντάφτουμε πάνω τους) τμήματα αυτών των φαύλων κύκλων αλλά δυσκολευόμαστε να δούμε τον κάθε κύκλο ολοκληρωμένο όπως μπορεί να τον δει ο μελετητής. Εκείνο που βλέπει ο καθένας από εμάς τους πολλούς είναι ένα απίστευτα μπερδεμένο κουβάρι αιτιών και αποτελεσμάτων.
    Όπως λες όμως και τονίζεις συχνά για να δράσουμε αποτελεσματικά πρέπει να ορίζουμε σωστά το κάθε πρόβλημα που παρεμβάλλεται στη δράση μας.
    Χρειαζόμαστε να κατανοήσουμε τα σημεία ανατροφοδότησης των φαύλων κύκλων για να μπορέσουμε να στοχεύσουμε στο σπάσιμό τους.
    Προτείνω να μας δώσεις (με την επιστημονική σου δεινότητα) μια πρώτη εστιασμένη περιγραφή αυτών των φαύλων κύκλων που θα μας βοηθήσει να τους διακρίνουμε – να καθαρίσει το θολό τζάμι μας. Επίσης χρειάζεται μια συστηματική και μεθοδευμένη αντιπαράθεση των αξιών της προόδου έναντι των αξιών που κυριάρχησαν τα τελευταία 25 χρόνια. Προτείνω να μας δώσεις ένα τέτοιο κείμενο σαν αφορμή για να συμμετάσχουμε όλοι μας πιο εστιασμένα στην ανάλυση αυτών των κύκλων. Πιο συγκεκριμένα θα ήταν χρήσιμη μια ξεχωριστή ενότητα διαλόγου στο blog – ετικέτα – όπου θα μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε.
    Νίκος Νημάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νικο εχεις απολυτα δικιο. Προσπαθω οσο μπορω για να το κανω.ευχαριστω για την τιμη και τα καλα σου λογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εξαιρετικο εγχείρημα! Σίγουρα δεν πρέπει να μένουμε απαθείς στην ηθική και οικονομική χρεοκοπία

    λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ..αν ένας χάρτης του κόσμου δεν περιλαμβάνει την Ουτοπία, δεν αξίζει ούτε μια ματιά μας (Λ. Μάμφορντ)

    Ευχαριστούμε πολύ που μας κάνετε να ονειρευόμαστε και να προσπαθούμε μαζί σας
    evi p.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. λευτερη ,ευη αν συνειδητοποιησουμε τη δυναμη μας μπορουμε να πετυχουμε ασυληπτα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή